Μια ομάδα φοιτητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν ανέπτυξε ένα EV που όχι μόνο λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα κατά την κίνησή του. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή μιας τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρωτότυπο, που ονομάζεται Zem, διαθέτει μια σειρά από φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα κατά την κίνησή του. Αποθηκεύοντας το συλλεχθέν CO₂ και στη συνέχεια διαθέτοντάς το, το Zem μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι φοιτητές θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το όχημα τα επόμενα χρόνια, με στόχο να το καταστήσουν ουδέτερο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του και τελικά να γίνει εμπορικό μοντέλο.

Το μοντέλο αυτό είναι ικανό να δεσμεύει δύο κιλά CO₂ μέσω ενός ειδικού φίλτρου σε 32.000 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι δέκα μονάδες εξοπλισμένες με αυτή την τεχνολογία μπορούν να δεσμεύσουν και να απομακρύνουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ένα μέσο δέντρο.

Μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά οι σχεδιαστές του λένε ότι με τη μαζική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και τη βελτίωση της απόδοσης θα επιτύχουν σημαντικά ποσοστά απομάκρυνσης CO₂.

Η ομάδα ανάπτυξης σκέφτεται ήδη ένα μέλλον όπου το φίλτρο, αφού γεμίσει, θα μπορεί εύκολα να αδειάζει μέσω του σταθμού φόρτισης όταν το όχημα φορτίζεται. Ένα μοντέλο που μπορεί να διανύσει 320 χιλιόμετρα πριν γεμίσει τη δεξαμενή CO₂.

Share: