Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει την πιθανή ημερομηνία διακοπής της χρήσης του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η ευρωπαϊκή Ford, η Fiat, η Bentley και η Volvo θα καταργήσουν όλες τις εκδόσεις επιβατικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030, ενώ κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Volkswagen και η Renault μεταβαίνουν επίσης σταδιακά σε μοντέλα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η BMW δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με μια σταθερή ημερομηνία κατά την οποία θα καταργήσει τους παλιούς βενζινοκινητήρες και τους κινητήρες ντίζελ. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Zipse είναι βέβαιος ότι η εταιρεία θα μπορούσε να μεταβεί σε μια σειρά αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Nuertingen της Γερμανίας, ο Zipse δήλωσε ότι το BMW Group στο σύνολό του δεν ανησυχεί για μια πιθανή απαγόρευση των πωλήσεων νέων πωλήσεων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

«Θα είμαστε έτοιμοι για την απαγόρευση των ICE. Εάν μια περιοχή, μια πόλη, μια χώρα έχει την ιδέα της απαγόρευσης των ICE, έχουμε εναλλακτικές. Το αν είναι καλή ιδέα είναι ένα άλλο ερώτημα… αλλά θα έχουμε μια εναλλακτική».

Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να τεθεί σε ισχύ μια παγκόσμια απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2030, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορισμένες χώρες ή περιοχές να απαγορεύσουν ουσιαστικά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων που κινούνται με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ο επικεφαλής της BMW ισχυρίζεται ότι η γερμανική μάρκα πολυτελείας θα είναι έτοιμη να πουλήσει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε αυτή την περιοχή. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά την απαγόρευση το 2035, δηλαδή πέντε χρόνια αργότερα.

Η BMW σχεδιάζει μια πραγματική ηλεκτρική «επίθεση», με εκδόσεις χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης της τρέχουσας Σειράς 3 Sedan, καθώς και των επόμενων σειρών «5» και «7».Αυτά θα προστεθούν στην πρόσφατα παρουσιασθείσα iX, το i4 Gran Coupe και το ανανεωμένο συμπαγές crossover iX3.

Η MINI, από την πλευρά της, αναμένεται να στραφεί πλήρως σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030, με ένα ηλεκτρικό Countryman να έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται στα σκαριά.

Share: