Με πέντε αστέρια επιβράβευσε τι Green NCAP τις επιδόσεις δύο αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, των Nissan Leaf e+ και Lexus UX 300e για τις «πράσινες» επιδόσεις τους.

Τόσο το Nissan όσο και το Lexus εκμεταλλεύονται πλήρως το πλεονέκτημά τους ως EV για να επιτύχουν τη μέγιστη βαθμολογία  των πέντε αστέρων, με βάση τις συνδυασμένες επιδόσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ενεργειακή απόδοση.

Μόνο στο τελευταίο, αυτά τα EV χάνουν ένα κλάσμα του βαθμού, καθώς το Lexus καταναλώνει αρκετή ενέργεια για τη θέρμανση του εσωτερικού του οχήματος στη δοκιμή σε κρύο περιβάλλον (-7°).

Το Green NCAP μέτρησε επίσης μια αυτονομία οδήγησης σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που ισχυρίζεται η Lexus, αποτέλεσμα των πιο ρεαλιστικών δοκιμών που χρησιμοποιήθηκαν σε σύγκριση με τον κανονισμό.

Η τελευταία γενιά του Nissan LEAF e+ διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία και μεγαλύτερη ισχύ από τον προκάτοχό του. Με δηλωμένη χωρητικότητα μπαταρίας 62 kWh και ισχύ 160 kW έναντι 40 kWh και 110 kW της προηγούμενης γενιάς, το τελευταίο Leaf σημειώνει μεγάλη βελτίωση όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση.

Όπως και η προηγούμενη έκδοση, το νέο LEAF e+ είναι επίσης εξοπλισμένο με το ηλεκτρονικό πεντάλ, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει την επιτάχυνση και την επιβράδυνση του οχήματος μέσω ενός μόνο πεντάλ και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του αυτοκινήτου μειώνοντας την εξάρτηση από το παραδοσιακό σύστημα πέδησης.

Το Lexus UX 300e είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover με ηλεκτροκινητήρα που παρέχει ισχύ 150 kW και ροπή 300 Nm, προσφέροντας δυναμικές οδηγικές επιδόσεις.

Προς το παρόν, το Green NCAP αξιολογεί τα οχήματα μόνο με βάση τις εκπομπές στην εξάτμιση, οπότε το Lexus UX 300e παίρνει τους μέγιστους βαθμούς σε δύο από τους τρεις τομείς της αξιολόγησης – Καθαρός αέρας και Αέρια θερμοκηπίου – καθώς οι τοπικές εκπομπές αυτών είναι μηδενικές. Όσον αφορά τον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης, το όχημα πέρασε σχεδόν όλες τις δοκιμές του Green NCAP με τους μέγιστους βαθμούς και, συνολικά, το αυτοκίνητο επιτυγχάνει με άνεση 5 αστέρια. Μια μεγαλύτερη αυτονομία θα βελτίωνε τη λειτουργικότητα και την εμπειρία χρήσης του οχήματος, αλλά για όσους επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, το Lexus 300e αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Share: