Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ειδικό πλαίσιο για την υλοποίηση  και λειτουργία του Ειδικού Πιλοτικού Έργου (ΕΠΕ) με το οποίο η Αστυπάλαια μετατρέπεται σε «πράσινο νησί». Στην ανάρτηση του υπουργείου περιγράφεται αναλυτικά πως θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο, οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι δυνατότητες των υποδομών και οι οικονομικοί όροι. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει δύο φάσεις και θα ολοκληρωθεί σε βάθος δύο ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της έγκρισης των όρων από το ΥΠΕΝ , δηλαδή στα μέσα Αυγούστου, η ΡΑΕ θα προκηρύξει ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάδειξη επιλεγέντος συμμετέχοντος – παραγωγού  υβριδικού σταθμού (ΥΒΣ) ΕΠΕ για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του έργου.

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας και ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα  του α’ σταδίου της ανταγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει να κατατεθεί από τον επιλεγέντα συμμετέχοντα εγγυητική επιστολή, ύψους 750.000 ευρώ.
Το ποσό της επιστολής αποτελεί ποσοστό 15% του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής της συνολικής επένδυσης, θεωρώντας ως βάση υπολογισμού το ενδεικτικό ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρώτη φάση

Κατά την πρώτη φάση θα αναπτυχθούν μονάδες ΑΠΕ, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και συμπληρωματικών υποδομών διαχείρισης. Οι υποδομές θα επιτρέψουν να επιτευχθεί διείσδυση ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον ίση με το 50% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του
ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Αστυπάλαιας, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκατεστημένοι και λειτουργούν.

Όσο η πρώτη φάση θα βρίσκεται σε εξέλιξη οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ θα λειτουργούν παράλληλα , ακόμα κι αν δοθεί η δυνατότητα να σταματήσουν . Η διατήρηση των θερμικών μονάδων στοχεύει να διευκολύνει τη διαχείριση και την ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος.
Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση το πιλοτικό έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός είκοσι μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ.

Δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αποβλέπει στην αύξηση του επιπέδου διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του τοπικού συστήματος, από 50% που προβλέπεται για την Α’ Φάση. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιείται επέκταση του δυναμικού παραγωγής ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του υβριδικού σταθμού.
Σύμφωνα με το σχέδιο , στη β’ φάση προβλέπεται πλέον η συστηματική διακοπή της λειτουργίας των θερμικών μονάδων υπό την προϋπόθεση, φυσικά , της εξασφάλισης της απρόσκοπτης και ομαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, η μετάβαση από την α΄ στη β΄ φάση τελεί υπό την αίρεση θετικής αποτίμησης της λειτουργίας του ειδικού πιλοτικού έργου (ΕΠΕ) και του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της α’ φάσης.

Ταυτότητα έργου

Ο υβριδικός σταθμός κατά την πρώτη φάση η απαρτίζεται από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος κατ’ ελάχιστον 3 MW, ως μονάδας παραγωγής ΑΠΕ και από σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθαρής χωρητικότητας κατ’ ελάχιστον 7,2 MWh.

Το σχέδιο προβλέπει πως για λόγους ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας, οι εγκαταστάσεις του ΥΒΣ και ιδίως τα συστήματα αποθήκευσης του ΕΠΕ ενδείκνυται να χωροθετηθούν πλησίον του υφιστάμενου τοπικού σταθμού παραγωγής.

Στόχος τέτοιων έργων είναι  η επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  σε ηλεκτρικά συστήματα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ).

Share: