Θα προσφέρει επιπρόσθετα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις στον χώρο της ηλεκτροκίνησης

Στη διαμόρφωση ενός πιο «ελκυστικού» νομοθετικού πλαισίου πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ακόμα περισσότερων επενδυτών στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με το «Βήμα», το ΥΠΕΝ ετοιμάζει έναν νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος θα προσφέρει σημαντικά φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων που θα παράγουν προϊόντα όλης της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης. Δηλαδή θα περιλαμβάνει από απλούς φορτιστές και εξαρτήματα απαραίτητα για την λειτουργία ηλεκτρικών οχημάτων, μέχρι καθαυτά τα οχήματα, είτε πρόκειται για ένα απλό πατίνι, είτε ακόμα και για λεωφορεία!.

Μάλιστα ήδη έχει εντοπιστεί και το κονδύλι που θα επιχειρηθεί να αντληθεί, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτό το νέο σχέδιο. Πρόκειται για ένα «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιθυμία του ΥΠΕΝ είναι να εξασφαλιστεί στο σύνολό του αυτό το ποσό, αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, τα χρήματα που θα αντληθούν να είναι λιγότερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί το κονδύλι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα ορίσει ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα προχωρήσει στην προετοιμασία του νέου νόμου. Εκτιμάται πως ο νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, δηλαδή σε περίπου ένα έτος από τώρα.

Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν και για την ανάπτυξη υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών, μέσω ενός προγράμματος επιδότησης τους κόστους του εξοπλισμού, της εγκατάστασης και της σύνδεσής τους στο ηλεκτρικό δίκτυο. Ήδη με το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», αλλά και με τα φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και ταξί του νόμου 4710/2020 έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει ήδη υπάρξει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους και για όλους τους συναφείς κλάδους. «Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται ή αναζητούν τρόπο να δραστηριοποιηθούν στον βιομηχανικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης με απώτερο στόχο, γιατί όχι, και τις εξαγωγές. Πρόσφατα, με επισκέφθηκε ομάδα επιχειρηματιών που σκοπεύουν να δημιουργήσουν βιομηχανική μονάδα για να κατασκευάσουν ένα δίκυκλο υψηλής τεχνολογίας «made in Greece». Νέοι άνθρωποι, με ιδέες και κατάρτιση, που αναζητούν τρόπους να παραμείνουν και να προσφέρουν στη χώρα» τονίζει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» η γενική γραμματέας ενέργειας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεγάλοι διεθνείς όμιλοι και επενδυτικά σχήματα έχουν εντοπίσει σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές στην ελληνική αγορά ηλεκτροκίνησης. «Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί τόσο για τους κλάδους παραγωγής και ανακύκλωσης μπαταριών όσο και για την παραγωγή φορτιστών. Οι προτάσεις που έχουμε δεχθεί αφορούν το σύνολο της χώρας και δεν εστιάζουν σε μία μόνο περιοχή. Αλλωστε η χωροθέτηση μιας βιομηχανικής μονάδας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε θετικοί στο να εξετάσουμε σοβαρές επενδυτικές προτάσεις, με την προσδοκία να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε, καθώς από την ιδέα μέχρι την εφαρμογή υπάρχει πάντα μεγάλη απόσταση» υπογραμμίζει η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *