Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας είναι ένα από τα δύο στον κόσμο, αλλά δυστυχώς λόγω της κλιματικής κρίσης λιώνει με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η Extreme E δίνει έμφαση σε αυτόν τον παγκόσμιο-σημαντικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής για να τονίσει πως μπορούμε να κάνουμε τη θετική διαφορά.
Η Αρκτική, και πιο συγκεκριμένα η Γροιλανδία, αντιμετωπίζει ποικίλα ζητήματα λόγω της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των παγετώνων και της τήξης των πάγων που οδηγούν σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Εδώ είναι μερικά βασικά γεγονότα:
Η Αρκτική θερμαίνεται στο τριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η NASA εκτιμά ότι η μάζα του πάγου στο ελάχιστο της κατά την περίοδο του καλοκαιριού έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 12,8 % κάθε δεκαετία τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Το 2007, περίπου 39,1 εκατομμύρια m3 νερού απελευθερώθηκαν από τον παγετώνα Russell κατά τη διάρκεια 17 ωρών. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 15.000 Ολυμπιακές πισίνες, με εκροή κατά μέσο όρο περίπου το ένα τέταρτο μιας Ολυμπιακής πισίνας ανά δευτερόλεπτο.
Το 95% του παλαιότερου και παχύτερου θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει ήδη εξαφανιστεί.
Η συμβολή των λιωμένων πάγων της Γροιλανδίας στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας έχει αυξηθεί έξι φορές στον 21ο Αιώνα.
Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας είναι ηλικίας άνω των 100.000 ετών και έχει πάχος έως και δύο μίλια, καλύπτοντας το 80% του νησιού. Αποτελεί το 8% του συνόλου του γλυκού νερού της Γης και αν λιώσει, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά επτά μέτρα. Αυτό θα κατακλύσει πολλές από τις παράκτιες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, τη Σαγκάη, τη Νέα Ορλεάνη, το Σίδνεϊ και τη Σιγκαπούρη.
Το 2012, το 97% του πάγου υπέστη τήξη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ 2002 και 2016, το παγοκάλυμμα έχασε μάζα περίπου 269 γιγατόνων ετησίως, που αντιστοιχεί σε 269 δισεκατομμύρια τόνους και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 37% της συμβολής της τήξης του πάγου στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μόλις τον περασμένο μήνα σύμφωνα με το Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, η Γροιλανδία έχασε 8,5 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακής μάζας, αρκετούς για να καλύψει ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα με δύο ίντσες νερό.
Εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και οι θερμοκρασίες των ωκεανών και του αέρα συνεχίζουν να αυξάνονται γρήγορα, η Αρκτική θα μπορούσε να χάσει τον πάγο της το καλοκαίρι του 2040.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Extreme E, Peter Wadhams, λέει: «Μόλις άκουσα την ιδέα για την Extreme E, ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Οι μεταφορές ευθύνονται για το 30% της χρήσης ορυκτών καυσίμων, τα οποία είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επομένως η γενική αρχή της Extreme E για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του πλανήτη μας.
Την 1η Αυγούστου 2019, που ήταν μία από τις ημέρες που ήμουν στη Γροιλανδία με την αγωνιστική ομάδα, το παγοκάλυμμα έχασε 12,5 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, απώλεια ρεκόρ. Αν σκεφτείτε τι κάνει αυτό το επίπεδο καθημερινής απώλειας στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, είναι πραγματικά πολύ τρομακτικό. Είναι πραγματικά μια κρίση – αυτό συμβαίνει τώρα, σήμερα, και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να έχουμε πιθανότητες να την επιβραδύνουμε ».
Ο Peter προσθέτει: «Ο χώρος που βρήκαμε εδώ στη Γροιλανδία είναι ιδανικός. Οι αγώνες σε αυτήν την περιοχή δεν θα έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά η πιθανή ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσω της ισχυρής αθλητικής πλατφόρμας θα είναι τεράστια».
Αν και αυτά τα θέματα φαίνονται πολύ τοπικά στη Γροιλανδία, όλος ο κόσμος συμβάλλει σε αυτόν τον δυνητικά καταστροφικό αντίκτυπο. Ωστόσο, κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως περπατώντας περισσότερο, τρώγοντας περισσότερα φυτικά τρόφιμα και οδηγώντας ηλεκτρικά, όλοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η Extreme E συνεργάστηκε με το Count Us In για να καλέσει τους fan της να κάνουν αυτές τις δεσμεύσεις.
Η Γροιλανδία προσπαθεί επίσης να κάνει τη διαφορά και έχει ήδη εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτρική κινητικότητα. Το νησί παράγει μεγάλο μέρος της δικής του ενέργειας με το 70 – 90 % να προέρχεται ήδη από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αλλά ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτή στο 100% έως το 2030. Επιπλέον, σχεδόν το ένα πέμπτο των μηχανοκίνητων οχημάτων στη Γροιλανδία είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά.
Υπάρχουν πολλαπλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες και προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη ανθρώπων και επιχειρήσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η Γροιλανδία αποτελεί την επιτομή ακριβώς του γιατί όλοι πρέπει να αναλάβουν δράση.