Το άγχος για την εμβέλεια και η υποδομή φόρτισης παραμένουν δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τι θα γινόταν, όμως, αν μπορούσαν να φορτίζουν στους δρόμους που κινούνται; Μια ομάδα ερευνητών στο Κορνέλ προτείνει ότι έχει μια λύση που θα το καταστήσει εφικτό.

Η επαγωγική φόρτιση δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε καν για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σας επιτρέπουν όλο και περισσότερο να φορτίζετε το τηλέφωνό σας ασύρματα στα αυτοκίνητά τους.

Αλλά η μεγάλη πρόκληση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στους δρόμους είναι ότι η παραγωγή των μαγνητικών πεδίων που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό σας είναι ακριβή και δυσκίνητη στην επιφάνεια που απαιτείται για έναν δρόμο, δήλωσε ο Khurram Afridi, αναπληρωτής καθηγητής στο Cornell που ηγείται νέων ερευνών στον τομέα.

Στην πραγματικότητα, η ιδέα δοκιμάστηκε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’80, αλλά τα εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία απαιτούν ακριβό υλικό που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση παρέχει.

Ο Afridi λέει, ωστόσο, ότι η τεχνολογία που αναπτύσσει ο ίδιος και η ομάδα του, μια τεχνολογία που ερευνά από την εποχή που εργαζόταν στο Jet Propulsion Lab της NASA, θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία υψηλής συχνότητας, αντί για μαγνητικά.

«Νόμιζαν ότι δεν ήταν εφικτό, επειδή δεν σκέφτηκαν να πάνε στο υψηλό επίπεδο συχνοτήτων που σκεφτόμουν εγώ», δήλωσε ο Afridi, προσθέτοντας: «Αυτός ήταν πάντα ο τομέας της έρευνάς μου. Είναι πραγματικά το πάθος μου να πάω σε πολύ υψηλές συχνότητες και να ωθήσω την τεχνολογία στην υψηλότερη δυνατή συχνότητα».

Χάρη στις εξελίξεις που έχει κάνει η ομάδα του, οχήματα με απόσταση από το έδαφος έως και 18 εκατοστά (δηλαδή τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα) θα μπορούσαν να φορτιστούν από την τεχνολογία του Afridi.
Η ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω πλακών στο δρόμο που θα μπορούσαν να είναι ενσωματωμένες σε απόσταση δεκάδων μέτρων μεταξύ τους, επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να φορτίζουν καθώς κινούνται πάνω στο δρόμο.

Όπως είναι σήμερα, η φόρτιση υψηλής συχνότητας είναι ικανή να φορτίσει κάτι σαν ένα Nissan LEAF σε τέσσερις έως πέντε ώρες. Ένα όχημα με μεγαλύτερη μπαταρία, όπως ένα Tesla, θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Αλλά αν το σκεφτείτε σαν να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας όταν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα, τότε ακούγεται πολύ βολικό.

Φυσικά, θα απαιτούνταν κάποιες αρκετά βαριές αλλαγές στις υποδομές για να λειτουργήσει.

Ωστόσο, ο Afridi έχει μερικές ιδέες που θα μπορούσαν να το κάνουν ευκολότερο. Πρώτα απ’ όλα, το σχέδιό του δεν σημαίνει ολόκληρους αυτοκινητόδρομους που χρεώνουν.

Αντιθέτως, βλέπει αυτές τις πινακίδες να τοποθετούνται κατά μήκος μιας λωρίδας κυκλοφορίας, όπως μια λωρίδα HOV. Μπαίνεις, ο δρόμος διαβάζει την πινακίδα σου, γεμίζεις, βγαίνεις από τη λωρίδα και χρεώνεσαι αργότερα (το λογοπαίγνιο, όπως πάντα, είναι σκόπιμο).

Οι πινακίδες θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν σε πινακίδες στάσης και φανάρια, όπου είναι πιθανό να περνάτε λίγο χρόνο και όπου η εγκατάσταση θα ήταν απλούστερη. Αρχικά, πάντως, ο Afridi προτείνει την εγκατάσταση αυτής της τεχνολογίας μόνο στα πιο πολυσύχναστα τμήματα του αυτοκινητόδρομου ή μεταξύ περιοχών με μικρή υποδομή φόρτισης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν. Η εύρεση διακοπτών και άλλου υλικού που μπορεί να χειριστεί τις υψηλές συχνότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική φόρτιση ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ομάδα του Afridi, οπότε απαιτείται κάποιος εξειδικευμένος εξοπλισμός και στα δύο άκρα.

Αλλά αν το έκαναν, αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Εάν η τεχνολογία ήταν αρκετά διαδεδομένη, οι απαιτήσεις των οχημάτων να αποθηκεύουν τη δική τους ενέργεια θα διευκολύνονταν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μικρότερες μπαταρίες, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα ελαφρύτερα αυτοκίνητα και, το σημαντικότερο, θα μείωνε σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την παραγωγή μπαταριών.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά «αν» και ακόμη περισσότερα «πότε» σε αυτό το σενάριο. Ακόμη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Afridi, η τεχνολογία απέχει περίπου 10 χρόνια από το να είναι έτοιμη για τους μεγάλους δρόμους. Αλλά μέχρι τότε, η επαγωγική φόρτιση είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί σε αποθήκες και εγκαταστάσεις παραγωγής.

Share: