Η JPMorgan κατέθεσε μήνυση ζητώντας από την Tesla 162,2 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Elon Musk ότι παραβίασε “κατάφωρα” μια σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο εταιρίες το 2014 σχετικά με τα δικαιώματα προαίρεσης που πούλησε η Tesla στην τράπεζα.

Τα «warrants» δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές μιας εταιρείας σε μια καθορισμένη τιμή «άσκησης» και ημερομηνία. Η αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, επικεντρώνεται στη διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο η JPMorgan ανατιμολόγησε τα warrants της Tesla ως αποτέλεσμα του περιβόητου tweet του Musk το 2018, σύμφωνα με το οποίο εξέταζε το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει την αυτοκινητοβιομηχανία.

Είναι ασυνήθιστο για μια μεγάλη τράπεζα της Wall Street να μηνύει έναν τόσο υψηλού προφίλ πελάτη, αν και η JPMorgan έχει κάνει σχετικά λίγες δουλειές με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία επτά χρόνια

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Tesla το 2014 πούλησε warrants στην JPMorgan, τα οποία θα αποπληρώνονταν εάν η τιμή «άσκησης» τους ήταν χαμηλότερη από την τιμή της μετοχής της Tesla όταν τα warrants έληγαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021.

Η JPMorgan δήλωσε ότι τα warrants περιείχαν τυποποιημένες διατάξεις που της επέτρεπαν να προσαρμόσει την τιμή τους για να προστατεύσει και τα δύο μέρη από τις οικονομικές επιπτώσεις σημαντικών εταιρικών συναλλαγών που αφορούν την Tesla, όπως η ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Το tweet του Musk στις 7 Αυγούστου 2018 ότι θα μπορούσε να κάνει ιδιωτικοποίηση της Tesla στα 420 δολάρια ανά μετοχή και ότι είχε “εξασφαλίσει χρηματοδότηση” και η επακόλουθη ανακοίνωσή του 17 ημέρες αργότερα ότι εγκατέλειπε το σχέδιο, δημιούργησε σημαντική μεταβλητότητα στην τιμή της μετοχής, δήλωσε η τράπεζα. Και στις δύο περιπτώσεις, η JPMorgan προσάρμοσε την τιμή άσκησης “για να διατηρήσει την ίδια δίκαιη αγοραία αξία” όπως πριν από τα tweets.

Η τιμή της μετοχής της Tesla αυξήθηκε περίπου κατά 10 φορές μέχρι τη λήξη των warrants φέτος και η JPMorgan δήλωσε ότι αυτό απαιτούσε από την Tesla βάσει της σύμβασης να παραδώσει μετοχές της ή μετρητά. Η τράπεζα δήλωσε ότι η αποτυχία της Tesla να το πράξει αυτό ισοδυναμεί με αθέτηση υποχρέωσης.

Τα tweets του Μασκ είχαν ως αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να ασκήσει αστικές διώξεις και πρόστιμα ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων τόσο εναντίον του ίδιου όσο και εναντίον της Tesla.

Share: