Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Air Race, σχεδιάζει να φέρει στην πόλη μέσα στο 2022 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας απόψε (13/12) στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την επισήμανση ότι αποτελούν “υπόσχεσή μας τα μεγάλα events στην πόλη”, ο κ. Ζέρβας είπε χαρακτηριστικά ότι οι αγώνες Air Race αποτελούν κατ’ αναλογία “μια formula 1 στον αέρα” και συνιστούν ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με 51 τηλεοπτικές μεταδόσεις, με συμμετοχή από 187 χώρες, με περίπου 511 εκατομμύρια τηλεθεάσεις και με τουλάχιστον 2,5 δις διαδικτυακές διαδράσεις και πολλά παράλληλα δρώμενα.

“Αυτή είναι εξωστρέφεια στην πράξη με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα”, σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι η προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων οδηγεί σε παγκόσμια προβολή για τη Θεσσαλονίκη και σε τεράστια οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Θεατές από όλον τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη

Το ζήτημα της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Air Race, έπειτα από σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής, πρόκειται να συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνεται, η διοργάνωση ενός παγκόσμιου event αυτού του βεληνεκούς θα προβάλει τη Θεσσαλονίκη ως αστικό τουριστικό προορισμό σε διεθνές επίπεδο και θα την κατατάξει στον χάρτη των πόλεων υποδοχής παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων.
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης τόσο του αθλητικού τουρισμού όσο και των πόλεων που φιλοξενούν αυτές τις διοργανώσεις. Αγώνες Αir Race έχουν φιλοξενηθεί σε πόλεις όπως το Σαν Ντιέγκο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, την Αγία Πετρούπολη, το Βερολίνο, κ.ά.
Η διοργάνωση, μάλιστα, έχει κι ένα σημαντικό οικολογικό πρόσημο, καθώς το World Championship Air Race (WCAR) χρησιμοποιεί νέα αεροπορικά καύσιμα μηδενικού καθαρού άνθρακα.

Η ταχύτερη σειρά μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο συνεργάζεται με την Prometheus Fuels, η οποία θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Titan Fuel Forge™ για να δημιουργήσει «καύσιμο από τον αέρα» (fuel from air) ανακτώντας τον ατμοσφαιρικό άνθρακα μέσω μιας αποκλειστικής διαδικασίας που αφαιρεί τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον αέρα και τα ενεργοποιεί σε υδρογονάνθρακες που στη συνέχεια μετατρέπονται σε καύσιμο. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ηλιακή, αιολική, κυματική και υδροηλεκτρική, διασφαλίζοντας μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα που προκύπτουν από τη χρήση του καυσίμου.

Share: