Το καλοκαίρι του 2019 ο επιχειρηματίας Matthew Pearson eεξέφρασε τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει την πρώτη στον κόσμο σειρά αγώνων για ηλεκτρικά ιπτάμενα αυτοκίνητα.

Η ιδέα του δημιουργήθηκε από τον ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά οι αγώνες στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της επίγειας και της εναέριας κινητικότητας.

Σήμερα, ο Pearson και η ομάδα του απηχούν περήφανα τις παρακαταθήκες πρωτοπόρων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροπορίας, όπως ο Enzo Ferrari, ο Karl Benz, ο John Alcock και ο Arthur Brown, γράφοντας ιστορία μέσω των πρώτων πτήσεων ενός ηλεκτρικού ιπτάμενου αγωνιστικού αυτοκινήτου πλήρους κλίμακας, του τηλεκατευθυνόμενου Alauda Mk3.

Αυτές οι ιστορικές πρώτες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μυστικές δοκιμαστικές τοποθεσίες στις ερήμους της Νότιας Αυστραλίας υπό την παρακολούθηση της αυστραλιανής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (CASA).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης, η ομάδα Alauda συνεργάστηκε με τη ρυθμιστική αρχή για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ παράλληλα ανέπτυξε ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας. 

Η επιτυχής εκτέλεση αυτών των πτήσεων σημαίνει ότι το 2021 θα πραγματοποιηθούν Grand Prix ηλεκτρικών ιπτάμενων αυτοκινήτων χωρίς πλήρωμα σε τρεις διεθνείς τοποθεσίες που θα αποκαλυφθούν σύντομα.

Σε αυτούς τους αγώνες θα συμμετάσχουν επίλεκτοι πιλότοι που θα προέρχονται από την αεροπορία, τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τα eSports για να πιλοτάρουν εξ αποστάσεως το μοναδικό αγωνιστικό ηλεκτρικό σκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) στον κόσμο.

Αυτοί οι πιλότοι θα ελέγχουν εξ αποστάσεως τα Speeders τους σε αγώνες σε ηλεκτρονικά ελεγχόμενες πίστες με δυνατότητα επαυξημένης πραγματικότητας.

Το κοινό θα παρακολουθεί μέσω ψηφιακών ροών που δείχνουν τις πλήρεις δυναμικές δυνατότητες των οχημάτων που έχουν μεγαλύτερη αναλογία ώσης προς βάρος από ένα μαχητικό αεροσκάφος F15.

Αυτοί οι αγώνες θα επιταχύνουν γρήγορα την άφιξη των προηγμένων αεροσκαφών εναέριας κινητικότητας eVTOL. Αυτή η τεχνολογία, η οποία προβλέπεται από τη Morgan Stanley ότι θα αξίζει 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2040, βρίσκει ήδη ισχυρές εφαρμογές στην αεροπορική εφοδιαστική και την ιατρική περίθαλψη από απόσταση και έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει τις πόλεις από την κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσω εφαρμογών καθαρής ατμόσφαιρας για τους επιβάτες, όπως τα αεροταξί.

Με τη δημιουργία της πρώτης αγωνιστικής σειράς στον κόσμο για ηλεκτρικά ιπτάμενα αυτοκίνητα, η Alauda Aeronautics καταλαμβάνει ηγετική θέση στην καθοριστική επανάσταση της κινητικότητας αυτής της γενιάς.

Αυτό το επιτυγχάνει παρέχοντας ένα μέρος και ένα χώρο για την ταχεία επιτάχυνση της ανάπτυξης των βασικών τεχνολογιών ασφάλειας, επιδόσεων και δυναμικής που θα στηρίξουν την ανάπτυξη των μεταφορών με eVTOL.

Η σχεδιαστική ταυτότητα

Το Alauda Airspeeder Mk3 αντλεί τη σχεδιαστική του έμπνευση από τις κλασικές μορφές αγωνιστικών αυτοκινήτων των δεκαετιών 1950 και 60. Πράγματι, το όραμα του επικεφαλής σχεδιασμού, Felix Pierron, συνδυάζει τη δυναμική των αυτοκινήτων F1 με το προφίλ ενός μαχητικού αεροσκάφους και τη λειτουργία ενός ελικοπτέρου.

Το αποτέλεσμα είναι μια μηχανή eVTOL επιδόσεων που υπόσχεται να ενθουσιάσει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τις απεριόριστες δυνατότητες αυτής της καθοριστικής νέας τεχνολογίας προηγμένης εναέριας κινητικότητας.

Στη μέγιστη ισχύ το σκάφος αποδίδει 320kW, ισοδυναμώντας με ένα SUV επιδόσεων Audi SQ7. Το Audi ζυγίζει 2.500 kg, ενώ ένα αγωνιστικό σκάφος Airspeeder (χωρίς πιλότο) ζυγίζει μόλις 130 kg. Μπορεί να σηκώσει βάρος άνω των 80kg, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα του κινητήριου συστήματος για αγώνες με πιλότο. Η επιτάχυνση από τα 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 2,8 δευτερόλεπτα και το Speeder μπορεί να ανέβει στα 500 μέτρα.

Ένα Speeder μπορεί να στρίψει με εξαιρετική ταχύτητα σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό αεροσκάφος σταθερών πτερύγων ή ένα ελικόπτερο. Η δυνατότητα ταχείας στροφής σε φουρκέτες που επιτυγχάνεται μέσω της μορφής οκτακοπτέρου έχει συγκριθεί με εκείνη ενός αυτοκινήτου της Formula 1, δημιουργώντας πλευρικές επιταχύνσεις έως και 5Gs, με την πρόσθετη δυνατότητα κάθετων ελιγμών.

 Η ομάδα μηχανικών έχει αναπτύξει μια προηγμένη δομή από ανθρακονήματα, η οποία φέρει πλεονεκτήματα αντοχής και εξοικονόμησης βάρους. Πράγματι, υπάρχει μια εμμονή στην Alauda με την απώλεια γραμμαρίων για να κερδηθούν κρίσιμα δευτερόλεπτα στην απόδοση.

Το Mk3 αποτελείται από ένα πλαίσιο από ανθρακονήματα και ένα προηγμένο ενσωματωμένο σκληρυμένο κέλυφος, το οποίο επιτρέπει τα πολύπλοκα σχήματα της ατράκτου, παρέχοντας παράλληλα δομική ακεραιότητα του οχήματος σε ακραίες αγωνιστικές συνθήκες και ελιγμούς.

Οι μπαταρίες του οχήματος έχουν επανασχεδιαστεί με αποτέλεσμα να έχουν 90% μεγαλύτερη χωρητικότητα με μόνο 50% αύξηση του βάρους σε σχέση με το προηγούμενο όχημα Airspeeder concept. Ο σχεδιασμός των μονάδων μπαταριών παρέχει επίσης ένα συναρπαστικό στρατηγικό επίπεδο στους αγώνες Airspeeder.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων, όλα τα συστήματα ασφαλείας παρακολουθούνται στο έδαφος μέσω ενός υπερσύγχρονου συστήματος τηλεμετρίας. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό εδάφους γνωρίζει αμέσως τα προβλήματα και μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή προσγείωση του σκάφους στο έδαφος.

Share: