Κέντρο Υποστήριξης των Δήμων για τη δημιουργία και την εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος e-smartec. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί, παρέχεται στους δήμους πληροφόρηση για τα ΣΒΑΚ και τον τρόπο επικοινωνίας των δράσεών τους με τους δημότες, ενώ αναρτώνται καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές χώρες, τεχνικές μάρκετινγκ, οδηγίες και κατευθύνσεις για διοικητική και τεχνική υποστήριξη.
Από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι 27 έχουν καταρτίσει -μέχρι στιγμής- ΣΒΑΚ, ενώ 9 τα σχεδιάζουν τώρα. Από τους 27 δήμους, άλλωστε, που έχουν ΣΒΑΚ, οι 7 τα έχουν επικυρώσει και οι 24 έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ρόλος του Κέντρου Υποστήριξης είναι αφενός η παροχή βοήθειας στους δήμους ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους ΣΒΑΚ, αφετέρου ο συντονισμός των ΣΒΑΚ μεταξύ τους ώστε να ταιριάζουν στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, να λειτουργούν συμπληρωματικά και να αποτελούν τη βάση ενός μητροπολιτικού σχεδιασμού μετακινήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, θα υπήρχαν προβλήματα συντονισμού και δυσκολίες εφαρμογής των ΣΒΑΚ γειτονικών δήμων.
Το Κέντρο Υποστήριξης είναι, ουσιαστικά, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας -μεταξύ άλλων- προτείνονται ακόμη και τεχνικές μάρκετινγκ προκειμένου οι δήμοι να ενημερώνουν τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τις δράσεις που σκοπεύουν να εντάξουν στα σχέδια αστικής κινητικότητας. Τέτοιοι φορείς είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων ή πατινιών κ.ά. Στις τεχνικές μάρκετινγκ, άλλωστε, περιλαμβάνονται η χρήση πρεσβευτών- ατόμων αναγνωρίσιμων από το ευρύ κοινό, η μετάδοση μηνυμάτων για τη βιώσιμη κινητικότητα από στόμα σε στόμα και το ψηφιακό μάρκετινγκ που υλοποιείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δήμων.
Τα οφέλη που αναμένονται μακροπρόθεσμα από την εφαρμογή των ΣΒΑΚ είναι η επίλυση προβλημάτων κυκλοφοριακής συμφόρησης, η ενίσχυση της πεζής μετακίνησης μέσα από δίκτυα πεζοδρόμων, πλατείες, διαβάσεις ασφαλείς για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, η απόδοση περισσότερου χώρου στους πεζούς και η αντιμετώπιση προβλημάτων στάθμευσης.
Στο πλαίσιο, άλλωστε, του e-smartec υλοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις, ενώ διοργανώθηκε από την Περιφέρεια διαγωνισμός φωτογραφίας και ζωγραφικής, με βραβείο ποδήλατα που μοίρασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στους νικητές. Στις ζωγραφιές των παιδιών δημοτικού και τις φωτογραφίες των παιδιών του γυμνασίου απεικονίζονταν εναλλακτικά του αυτοκινήτου μέσα για την μετάβαση των παιδιών στο σχολείο, όπως τα ποδήλατα, τα ρόλερς και η πεζή μετακίνηση.
Επίσης, στις καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζονται μέσω του e-smartec περιλαμβάνονται δράσεις, όπως η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων και η συγκέντρωση των μαθητών μιας τάξης από έναν γονιό κάθε μέρα ώστε να μεταβαίνουν μαζί στο σχολείο με τα πόδια.
Πηγή: ΑΠΕ