Η φόρτιση είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους κατόχους ή μελλοντικούς αγοραστές EV.

Ένα μείζων ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: αν θέλω να έχω το EV μου πάντα «ετοιμοπόλεμο», χρειάζομαι ένα Wallbox για το σπίτι;

Τα περισσότερα EV συνοδεύονται από φορητό φορτιστή έκτακτης ανάγκης που συνδέεται σε οικιακή πρίζα σούκο και παρέχει φόρτιση 50 ή περισσότερων χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, αν κάνετε μόνο 50 χιλιόμετρα την ημέρα αυτή η διαδικασία επαρκεί.

Αλλά στην περίπτωση ενός BEV με αυτονομία μεγαλύτερη από 300 km, η ανάγκη για ταχύτερη φόρτιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, βασικότερο των οποίων είναι το εάν το όχημα θα χρησιμοποιείται συχνά για ταξίδια και πόσα χιλιόμετρα θα καλύπτει καθημερινά.

Η αλήθεια είναι πως η χρήση ενός Wallbox είναι πολύ πιο βολική. Δεν χρειάζεται να έχετε απλωμένα καλώδια και φυσικά δεν είναι αναγκαίο να φορτίσετε σε κάποιον εξωτερικό φορτιστή, καταβάλλοντας υψηλότερο τίμημα απ’ αυτό που θα δώσετε φορτίζοντας με οικιακό τιμολόγιο ρεύματος.

Η ταχύτητα φόρτισης ενός Wallbox είναι επίσης 4 έως 6 φορές ταχύτερη από εκείνη ενός φορτιστή trickle, πράγμα που σημαίνει ότι κερδίζετε πάρα πολύ χρόνο.

Μάλιστα υπάρχουν μάρκες, οι οποίες κάνουν σημαντικές εκπτώσεις στην αγορά Wallbox με την απόκτηση ενός νέου EV. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ένα Wallbox μπορεί να κοστίζει από 700 ευρώ, ποσό που δεν κρίνεται απαγορευτικό, ειδικά για όποιον έχει κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση όπως η αγορά ενός EV.

Το καθοριστικό ερώτημα είναι: χρειάζομαι ένα Wallbox για το σπίτι μου;

Εξαρτάται σαφώς από το αν πρόκειται για BEV ή PHEV, τη χρήση και τη συχνότητα χρήσης του οχήματος, την οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις και την προτίμηση για την άνεση και το κόστος, και φυσικά από το αν υπάρχει διαθέσιμο γκαράζ. ή τη δυνατότητα το αυτοκίνητο να βρίσκεται φυσικά κοντά σε μια πηγή ρεύματος.

Εάν, λοιπόν, αυτά τα 700 ευρώ δεν είναι μεγάλο «πρόβλημα» για εσάς, το Wallbox σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια ποικιλοτρόπως!

Share: