Το Wuling HongGuang Mini EV είναι σήμερα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά τέτοιων οχημάτων στον κόσμο.

Παρόλο που κυκλοφορεί μόλις ενάμιση χρόνο, αυτό το μικρό αυτοκίνητο πόλης που παράγεται από κοινοπραξία της General Motors και της SAIC έχει ήδη πουλήσει περισσότερες από 400.000 μονάδες.

Η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ χαμηλή τιμή εκκίνησης των μόλις 3.500 ευρώ. Το Wuling είναι ένα τετραθέσιο με μάλλον περιορισμένα χαρακτηριστικά και εξοπλισμό. Για παράδειγμα, οι αρχικές εκδόσεις του δεν διαθέτουν καν αερόσακο οδηγού, ένα βασικό χαρακτηριστικό ασφαλείας που είναι υποχρεωτικό για όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται σε αγορές όπως η Ευρώπη.

Τεράστια διαμάχη έχει προκύψει στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες μετά τα κακά αποτελέσματα που έλαβε το Dacia Spring στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, καθώς το προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο του ομίλου Renault μόλις και μετά βίας απέσπασε ένα αστέρι από τα πέντε δυνατά, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με τέσσερις αερόσακους, ABS, ESP και βοηθητικά συστήματα, όπως το αυτόματο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης. Αυτή η χαμηλή βαθμολογία αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τις κακές επιδόσεις ασφάλειας ορισμένων προσιτών αυτοκινήτων.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα επίκαιρο θέμα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας τα αποτελέσματα ενός crash test που διεξήχθη νωρίτερα φέτος στην Κίνα με το Wuling HongGuang Mini EV, το οποίο υποβάλλεται σε μετωπική σύγκρουση με ένα άλλο ηλεκτρικό όχημα, το Laotou Le. Πώς τα καταφέρνει το πιο δημοφιλές ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Κίνας σε αυτό το τεστ;

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αντίπαλος του Wuling σε αυτή τη δοκιμή σύγκρουσης είναι ένα LSEV (Low Speed Electric Car), ένας εξαιρετικά προσιτός τύπος ηλεκτρικού μικροαυτοκινήτου που αναπτύχθηκε για αστικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, το HongGuang Mini EV έχει ένα πλεονέκτημα, διότι παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένα “πραγματικό” αυτοκίνητο.

Το εν λόγω LSEV είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο της Mercedes-Benz G-Class- ωστόσο, η “σκληρή” εμφάνισή του είναι απλώς μια πρόσοψη, καθώς δεν διαθέτει την προγραμματισμένη δομή παραμόρφωσης που συναντάται στο Wuling. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικά υποτυπώδεις μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

Τα οχήματα συγκρούονται με ταχύτητα 64 km/h, με επικάλυψη 50%. Παρόλο που και τα δύο έχουν παρόμοιο βάρος (560 kg για το Wuling και 568 kg για το Laotou Le), η δομή του HongGuang Mini EV παραμένει σταθερή, ενώ το LSEV καταρρέει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και το ξύλινο ομοίωμα στο κάθισμα του οδηγού να σπάσει σε πολλά κομμάτια.

Παρόλο που το Wuling τα καταφέρνει καλύτερα (κυρίως επειδή χρησιμοποιεί την αδύναμη δομή του άλλου αυτοκινήτου για να διαχέει την ενέργεια της σύγκρουσης), το μονοκόκ του πιέζεται στα όριά του, και λόγω της απουσίας αερόσακων και ζωνών ασφαλείας με προεντατήρες, οι επιβάτες υφίστανται αρκετούς τραυματισμούς. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Laotou Le, οι επιβάτες του HongGuang Mini EV θα είχαν επιβιώσει από τη σύγκρουση. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι, έναντι ενός συμβατικού επιβατικού αυτοκινήτου, οι επιδόσεις του Wuling θα ήταν πολύ χειρότερες.

Επί του παρόντος, το Wuling HongGuang Mini EV πωλείται με μια μπαταρία 9 kWh (120 km NEDC) και μια μπαταρία 14 kWh (177 km NEDC), ωστόσο, στο εγγύς μέλλον θα προστεθεί μια μπαταρία 26 kWh για να αυξηθεί η μέγιστη αυτονομία στα 300 km CLTC. Αυτό το μοντέλο θα είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα κίνησης 41 ίππων (30 kW), το οποίο είναι ισχυρότερο από το σύστημα κίνησης 27 ίππων (20 kW) που χρησιμοποιείται στα χαμηλότερα μοντέλα.

Share: