Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να ενισχύσουν την ποιότητα του αέρα των πόλεων, στρεφόμενες στα ηλεκτρικά οχήματα.

Υπάρχει αναμφίβολα μια δυναμική πίσω από τον κλάδο. Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανέφερε ότι πέρυσι ταξινομήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αριθμός ρεκόρ και αύξηση 41% σε σύγκριση με το 2019.

Κοιτάζοντας μπροστά, η IEA αναφέρει ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λεωφορείων, φορτηγών και βαρέων φορτηγών στους δρόμους -η πρόβλεψή της δεν περιλαμβάνει τα δίτροχα και τρίτροχα ηλεκτρικά οχήματα- αναμένεται να φτάσει τα 145 εκατομμύρια μέχρι το 2030!

Εάν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των διεθνών ενεργειακών και κλιματικών στόχων, ο παγκόσμιος στόλος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, φτάνοντας τα 230 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 

Ένας μεταβαλλόμενος κόσμος

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους του πλανήτη, η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναπτυχθούν εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση και να διαλυθούν οι ανησυχίες για το «άγχος για την αυτονομία».

Άλλωστε σε έναν βαθμό κυριαρχεί ακόμα η ιδέα ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι σε θέση να κάνουν μεγάλα ταξίδια χωρίς να χάσουν την ισχύ τους και να μείνουν ακινητοποιημένα.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα παρατηρήσουμε αλλαγές, σχετίζεται με τον θόρυβο. Εκτός από το γεγονός ότι διαθέτουν μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ πιο αθόρυβα από τα αντίστοιχα με κινητήρες ντίζελ ή βενζίνης.

Αυτό σημαίνει λιγότερη ηχορύπανση στις αστικές περιοχές, σαφώς κάτι καλό. Ωστόσο δημιουργεί μια πιθανή πρόκληση για τους άλλους χρήστες των δρόμων, ιδίως εκείνους με προβλήματα όρασης.

«Για τα άτομα που είναι τυφλά ή με μειωμένη όραση, η εκτίμηση της κυκλοφορίας μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη», δήλωσε στο CNBC η Zoe Courtney-Bodgener, υπεύθυνη πολιτικής και εκστρατειών στο Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Courtney-Bodgener εξήγησε ότι χρησιμοποιείται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός «αθόρυβων» τρόπων μεταφοράς, δίνοντας το παράδειγμα των ποδηλάτων και των μεγαλύτερων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

«Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάντα ή αξιόπιστα την όραση για να ανιχνεύσετε αυτά τα οχήματα, τότε ο ήχος είναι ακόμη πιο σημαντικός. Και όταν ο ήχος δεν υπάρχει, ή δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσει αξιόπιστα αυτά τα οχήματα, προφανώς αυτό παρουσιάζει κίνδυνο, διότι … δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε αξιόπιστα πότε σας πλησιάζει ένα όχημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπουν οι νόμοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε όλο τον κόσμο, η νομοθεσία και η τεχνολογία έχουν ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, όλα τα νέα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα σύστημα ακουστικής προειδοποίησης οχήματος, ή AVAS, από την 1η Ιουλίου. Αυτό θα βασιστεί και θα διευρύνει προηγούμενους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ το 2019.

Σύμφωνα με τους κανόνες, το AVAS πρέπει να ενεργοποιείται και να κάνει θόρυβο όταν η ταχύτητα ενός οχήματος είναι κάτω από 20 χιλιόμετρα την ώρα και όταν κινείται με την όπισθεν.

Σύμφωνα με δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης το 2019, ο ήχος «μπορεί να απενεργοποιηθεί προσωρινά από τον οδηγό, εάν κριθεί απαραίτητο».

Ο κανονισμός της ΕΕ αναφέρει ότι ο θόρυβος που κάνει το AVAS «πρέπει να είναι ένας συνεχής ήχος που παρέχει πληροφορίες στους πεζούς και τους άλλους χρήστες του δρόμου για ένα όχημα σε λειτουργία».

«Ο ήχος θα πρέπει να είναι εύκολα ενδεικτικός της συμπεριφοράς του οχήματος και θα πρέπει να ακούγεται παρόμοιος με τον ήχο οχήματος της ίδιας κατηγορίας που είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης» αναφέρει ο κανονισμός.

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας αφορά τα παλαιότερα οχήματα. «Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν τεθεί σε ισχύ αυτή η νομοθεσία και δεν διαθέτουν την τεχνολογία ήχου σε αυτά», δήλωσε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μετασκευή τους, κάτι που προκαλεί ανησυχία, διότι υπάρχουν ήδη χιλιάδες οχήματα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν διαθέτουν την τεχνολογία AVAS.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ηλεκτροκίνηση, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε πως «το όριο των 20 km/h είναι επαρκές, καθώς σε αυτό το επίπεδο άλλοι θόρυβοι, κυρίως η αντίσταση κύλισης των ελαστικών, παίρνουν τη σκυτάλη και είναι αρκετοί για τους πεζούς και τους ποδηλάτες για να ακούσουν τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά που πλησιάζουν. Στην πραγματικότητα, η επιβολή επιπρόσθετου θορύβου πέραν των 20 km/h θα στερούσε από τους Ευρωπαίους πολίτες ένα από τα κύρια οφέλη της ηλεκτροκίνησης: τη μείωση των επιπέδων θορύβου στις ταχύτητες της πόλης».

 

Τι μέλλει γενέσθαι;

Οι συζητήσεις και ο διάλογος γύρω από αυτό το θέμα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη και είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία στο μέλλον.

Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς ότι η ισχύουσα νομοθεσία προχωράει αρκετά ή όχι, το γεγονός παραμένει ότι αυτοί οι τύποι συστημάτων πρόκειται να γίνουν ένα όλο και πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των αστικών μεταφορών τα επόμενα χρόνια.

Κι είναι γεγονός ότι το AVAS μπορεί να αποτελέσει ένα «εργαλείο» στα χέρια των μηχανικών των αυτοκινητοβιομηχανιών, προκειμένου να αποτελέσει σημείο διαφοροποίησης της μάρκας και έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές.

Share: