Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο φράγμα Sirindhorn στον  ποταμό Lam Dom Noi στην Ταϊλάνδη. Το φράγμα έχει ικανότητα παραγωγής 45 MW ενέργειας χρησιμοποιώντας τα ηλιακά πάνελ του, όπως επιβεβαίωσε η Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης (EGAT) σε δελτίο τύπου.

Τα νέα έρχονται αφού η χώρα άρχισε να προωθεί τους στόχους της για ουδετερότητα άνθρακα στα επόμενα 15 χρόνια. Στη  Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που διεξήχθη στη Γλασκώβη, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-o-cha δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία στόχο που είχε οριστεί το 2065, ανέφεραν τοπικά μέσα . Η ανακοίνωση είναι μια σημαντική κίνηση, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα της τρέχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης προέρχονται από φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg , η Ταϊλάνδη παράγει έως και 114.000 GW ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια συμβάλλουν λιγότερο από το 10% των σημερινών απαιτήσεων ενέργειας της χώρας. Το υπόλοιπο προέρχεται από άνθρακα, ο οποίος επίσης συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές. Ως το πρώτο βήμα για την αλλαγή αυτής της ανισότητας, η Ταϊλάνδη παρουσίασε το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο.

Το πάρκο έχει επτά μεγάλα πάνελ φωτοβολταϊκών κυψελών που έχουν τοποθετηθεί υπό γωνία έναντι της πλατφόρμας. Αυτό επιτρέπει στο ηλιακό φως να περάσει μέσα στο νερό χωρίς να επηρεάζει το υποβρύχιο περιβάλλον. Η περιοχή του πάνελ, που είναι ίση με 70 γήπεδα ποδοσφαίρου, καταλαμβάνει στην πραγματικότητα μόλις το 1% της επιφάνειας της δεξαμενής, αλλά θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 460.000 κυβικών μέτρων νερού που χάνεται από την εξάτμιση, κάθε χρόνο, ανέφερε το δελτίο τύπου.

Το πάρκο, που αποτελείται από 145.000 πάνελ, είναι κατασκευασμένο από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί το περιβάλλον της δεξαμενής. Η επιφάνεια του νερού θα διασφαλίσει ότι τα πάνελ δεν θερμαίνονται πολύ και θα παραμείνουν έως και 15% πιο αποτελεσματικά από ό,τι αν είχαν εγκατασταθεί στην ξηρά.

Χτισμένο με κόστος 34 εκατομμυρίων δολαρίων, το πάρκο έχει ισχύ 45 MW. Είναι ενδιαφέρον ότι οι σχεδιαστές έχουν συμπεριλάβει επίσης τρεις τουρμπίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στο ρέον νερό της δεξαμενής για να παράγουν ενέργεια όταν δεν υπάρχει ηλιακό φως ή όταν η αιχμή της ζήτησης ενέργειας είναι υψηλή. Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας (EMS) που χρησιμοποιείται στο ηλιακό πάρκο λειτουργεί αφού λάβει στοιχεία από το σύστημα πρόγνωσης καιρού για να εξασφαλίσει σταθερότητα κατά την παραγωγή ενέργειας.

Η EGAT σχεδιάζει να ανοίξει το ηλιακό πάρκο για προβολή από το κοινό για να προκαλέσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία καθώς και να δημιουργήσει περιβαλλοντικά βιώσιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ο οργανισμός έχει τώρα άλλα 15 τέτοια έργα στα σκαριά του, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης κατά 2.725 MW, προστίθεται στο δελτίο τύπου.

Share: