Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο «range anxiety», ο οποίος αναφέρεται στο άγχος της εξάντλησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα αυτοκίνητο που τροφοδοτείται αποκλειστικά με μπαταρίες.

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να… πεταχτείτε στο βενζινάδικο και να γεμίσετε ένα δοχείο με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως μπορείτε με τα συμβατικά αυτοκίνητα, είναι πιο ανησυχητικό να σκέφτεστε ότι θα μείνετε από ρεύμα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το θέμα αυτό γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με κάθε νέα γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις μέρες μας, ακόμη και το προσιτό Renault ZOE μπορεί να διανύσει 400 χιλιόμετρα, ενώ μοντέλα υψηλών προδιαγραφών, όπως τα τελευταία Tesla, μπορούν να ξεπεράσουν τα 550 μίλια.

Τελικά, ο φόβος ότι θα ξεμείνετε από ενέργεια είναι ο ίδιος όπως και σε ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, καθώς κάθε… τρεις και λίγο, κοιτάζετε τον μετρητή στο ταμπλό που σας λέει πόση ενέργεια σας απομένει και ανησυχείτε για το αν θα φτάσετε σε ένα μέρος για ανεφοδιασμό ή επαναφόρτιση με την ποσότητα που σας έχει απομείνει. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, δεν το καταφέρνουμε πάντα αυτό, και μπορεί να μας πιάσουν στα πράσα.

Ευτυχώς, εφαρμογές όπως το Zap Map ή ενσωματωμένα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο πλησιέστερο σημείο φόρτισης και επίσης να σας δείξουν αν ο σταθμός είναι διαθέσιμος για χρήση. Μπορούν ακόμη και να σας δείξουν πόσο θα κοστίσει και ποιες υποδοχές είναι διαθέσιμες εκεί.

Όπως συμβαίνει και με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, η χρήση όλης της φόρτισης του EV σας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο. Η πλήρης εξάντληση της ενέργειας είναι γνωστή ως «βαθιά εκφόρτιση» και μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της μπαταρίας, μειώνοντας την απόδοσή της και την ικανότητά της να διατηρεί τη φόρτιση. Εάν σας έχει απομείνει λιγότερο από 10-20% φόρτιση, είναι πάντα καλύτερο να επαναφορτίζετε, αν είναι δυνατόν, παρά να την αφήσετε να πέσει περαιτέρω.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το μέγεθος των μπαταριών του οχήματος, το είδος της οδήγησης που κάνετε, τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και τις συνθήκες κυκλοφορίας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν ένδειξη εμβέλειας στο ταμπλό που σας ενημερώνει για τη ρεαλιστική, πραγματική απόσταση που μπορείτε να περιμένετε από το αυτοκίνητό σας καθώς οδηγείτε. Αυτή η πραγματική χιλιομετρική απόσταση διαφέρει μεταξύ των αυτοκινήτων. Ένα Nissan Leaf 40kWh μπορεί να διανύσει πάνω από 270 χιλιόμετρα, ενώ ένα Tesla Model S P100D μπορεί να διανύσει πάνω από 600 χιλιόμετρα, χάρη στην μπαταρία 100kWh που διαθέτει.

Μπορείτε να ρυμουλκήσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Σε περίπτωση που ξεμείνετε από ηλεκτρικό ρεύμα, επικοινωνήστε με τον πάροχο βλαβών σας και ζητήστε ένα φορτηγό με επίπεδη καρότσα για να σας μεταφέρει σε έναν κοντινό σταθμό φόρτισης.

Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν πρέπει να ρυμουλκούνται με σχοινί ή ανελκυστήρα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους κινητήρες έλξης που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της αναγεννητικής πέδησης. Διαφορετικοί κατασκευαστές δίνουν διαφορετικές συμβουλές.

Η Tesla και η Renault, για παράδειγμα, συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν μόνο ένα φορτηγό με επίπεδη καρότσα για την ανάκτηση. Ωστόσο, η Nissan αναφέρει ότι το τελευταίο Leaf μπορεί να ρυμουλκηθεί με τους μπροστινούς τροχούς ανασηκωμένους, καθώς έτσι αποφεύγεται η πρόκληση ζημιάς στον κινητήρα έλξης. Ωστόσο, ένα επίπεδο φορτηγό είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή.

Share: