Κατά τη διάρκεια της CES 2020, ο τεχνολογικός γίγαντας Sony παρουσίασε τη δική της προσέγγιση για το EV του μέλλοντος, το πρωτότυπο VISION-S. Το όχημα αυτό είχε ως στόχο να παρουσιάσει τις διάφορες τεχνολογίες αιχμής (ασφάλεια, infotainment, προσαρμοστικότητα…) που η Sony ανέπτυσσε για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο σχεδιασμός του VISION-S ήταν προσανατολισμένος στο λογισμικό. Μεταξύ άλλων, εξόπλισε συνολικά 33 αισθητήρες (συμπεριλαμβανομένου του LiDAR) για την παρακολούθηση του εξωτερικού και του εσωτερικού του οχήματος. Από την πλευρά του infotainment, διέθετε ένα σύστημα “360 Reality Audio”, το οποίο υποσχόταν μια καθηλωτική ακουστική εμπειρία στο χώρο των επιβατών, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ενημερώσεις OTA.

 

Το σύστημα κίνησης αποτελούνταν από δύο κινητήρες σε διάταξη “διπλού κινητήρα” (μία μονάδα σε κάθε άξονα, με κίνηση σε όλους τους τροχούς) που απέδιδαν μέγιστη ισχύ 544 ίππων (400 kW). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Sony, το sedan ήταν ικανό να ολοκληρώσει τα 0-100 km/h σε μόλις 4,8 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 240 km/h.

Παράλληλα, η πολυεθνική ανακοίνωσε τη δημιουργία της Sony Mobility, μιας νέας εταιρείας που θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην κινητικότητα και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν η επιβεβαίωση ότι η Sony διερευνά μια πιθανή εμπορική διάθεση των VISION-S 01 και VISION-S 02. Θα τολμήσει η ιαπωνική εταιρεία να ακολουθήσει τα βήματα της Apple και να γίνει κατασκευαστής αυτοκινήτων; Δεδομένης της στενής της σχέσης με τη Magna, η ιδέα αυτή δεν μοιάζει υπερβολική.

Αισθητικά, το Sony VISION-S 02 είναι για το VISION-S 01 ό,τι είναι το Tesla Model Y για το Model 3: ένα μοντέλο με την ίδια ακριβώς σχεδιαστική γλώσσα, αλλά με ελαφρώς ψηλότερο σώμα. Έτσι, το μπροστινό μέρος είναι σχετικά παρόμοιο με αυτό του προ-ανασχεδιασμένου XPeng G3, ενώ το πίσω μέρος θυμίζει έντονα τις προτάσεις της Saab (τώρα NEVS).

Ενώ η καμπίνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη (η τεράστια οθόνη στο ταμπλό, οι οθόνες που είναι τοποθετημένες στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων κ.λπ.), οι αισθητήρες (κάμερες, ραντάρ, αισθητήρες υπερήχων, LiDAR) για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης ανέρχονται πλέον σε 40. Επιπλέον, ο θάλαμος επιβατών είναι εγκεκριμένος για επτά θέσεις (2+3+2), γεγονός που καθίσταται εφικτό λόγω των γενναιόδωρων διαστάσεών του (μήκος 4,89 μέτρα, πλάτος 1,93 μέτρα, ύψος 1,65 μέτρα, μεταξόνιο 3,03 μέτρα).

Share: